»Focus online«, 11 januari 2006

Plantaardig eiwit houdt de bloeddruk stabiel

Een pluspuntje voor de tofu-fans: plantaardige eiwitten werken positief op de bloeddruk. Een kleine troost voor de biefstukliefhebber: dierlijk eiwit schijnt tenminste niet schadelijk te zijn.

Vegetariërs hebben doorgaans betere bloeddrukwaarden dan liefhebbers van schnitzel & co. De redenen daarvoor waren tot nu toe onduidelijk. Doet vlees de bloeddruk stijgen, of houden groenten die juist extra sterk onder controle? Paul Elliott van het »Imperial College London« en zijn collega's zijn de oorzaken op het spoor. Ze evalueerden gegevens van ongeveer 4700 mannen en vrouwen van tussen de 40 en 59 uit vier landen.

Voeding- en bloeddrukcontrole

Op vier bijeenkomsten hebben artsen in het kader van de zogeheten Intermap-studie bij iedere deelnemer 2 maal de bloeddruk van de deelnemers gemeten. Bovendien noteerden de onderzoekers, wat de deelnemers in de voorgaande 24 uur gegeten en gedronken hadden. Ook werden urinemonsters geanalyseerd, die deelnemers vrijwillig bij de eerste en derde bijeenkomst konden afgeven. De uitkomst: deelnemers, die meer plantaardig eiwit – bijvoorbeeld in de vorm van peulvruchten, sojaproducten of kool – hadden gegeten, hadden gemiddeld een duidelijk lagere bloeddruk dan de overige deelnemers. Omgekeerd had een grote consumptie van dierlijk eiwit echter niet het bevreesde negatieve effect: een sappige steak drijft de bloeddruk dus niet omhoog.

Aminozuren in het vizier

Tot nu toe konden Paul Elliott en zijn team nog niet vaststellen, welk bestanddeel van de eiwitrijke groenkost positief op de bloeddruk werkt. De onderzoekers vonden er echter aanwijzingen voor, dat bepaalde aminozuren, waaruit de eiwitten gevormd worden, daarbij een sleutelrol spelen. Mogelijker werd het effect door plantaardige sporenelementen als magnesium extra versterkt, aldus de wetenschappers. »Onze resultaten ondersteunen de huidige voedingsaanbevelingen, die het eten van veel groente aanbevelen«, schrijven de onderzoekers. Verder onderzoek is echter vereist, om de precieze mechanismen waarmee plantaardig eiwit de bloeddruk beïnvloedt te ontcijferen. De onderzoeksresultaten verschijnen in de actuele uitgave van het vaktijdschrift »Archives of Internal Medicine«.

(Arch Intern Med (2006); 166: 79-87 Samenvatting: http://archinte.ama-assn.org)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer