Methionine

In zijn natuurlijke L-vorm is methionine een proteïnogene aminozuur. Het behoort tot een van de essentiële aminozuren en kan door het lichaam niet zelf gesynthetiseerd worden. Daarom is een voldoende inname via de voeding of voedingssupplement van essentieel belang.

Zwavelverbindingen komen in alle leven wezens voor en hebben verschillende functies. Naast cysteïne is methionine het enige zwavelhoudende aminozuur. Bovendien speelt methionine een belangrijke rol in de synthese van veel belangrijke proteïnen zoals carnitine of melatonine. Methionine werkt vet oplossend en beperkt de depositie van vet in de lever.

Methionine is een belangrijke kraakbeen opbouwende stof

methionine

Gewrichtskraakbeen heeft voor de opbouw vooral zwavel nodig. Heeft het lichaam te weinig zwavel ter beschikking, heeft dit bij een gezond mens een lange tijd geen negatieve gevolgen. Bij mensen die aan artrose lijden, kan een te kort aan zwavel al in het begin van de ziekte negatief op het genezingsproces van het beschadigde weefsel uitwerken. Studies hebben aangetoond dat het kraakbeen van gezonden mensen ongeveer driemaal zoveel zwavel bevat als dat van artrose patiënten.1 Daar komt nog bij dat veel artrose medicamenten sulfaat binden, dat zijn de zouten van zwavelzuur. De behoefte aan zwavel stijgt bovengemiddeld.

Het activeren van lichaamseigen zwavelproductie wordt geadviseerd. Men kan niet zomaar zwavel bijvoorbeeld in de vorm van tabletten of een voedingssupplement tot zich nemen. In plaats daarvan is de toevoer van het aminozuur methionine van belang, want in combinatie met B-vitaminen kunnen talrijke zwavelachtige verbindingen geproduceerd worden. Methionine is in drie opzichten van belang: Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en stimuleert de vorming van kraakbeen.

Methionine versterkt de nagels en is effectief tegen haaruitval

Dankzij zijn eigenschap zwavelhoudende ketens te vormen die zich beurtelings met elkaar verbinden, is methionine in staat de structuur van de haren en nagels te verbeteren.2 In het kader van een dermatologisch-congress in Florence werd in 2006 een studie gepubliceerd, wat als resultaat had dat het aandeel van de haren die zich in de groeifase bevinden bij de mehtionine groep die een gecombineerd preparaat uit aminozuren en het vitaminen-B-complex toegediend kreeg, significant boven de controlegroep lag.3

Bronnen

1Soeken, K.L., Lee, W.L., Bausell, R.B., Agelli, M. & Berman, B.M. (2002) Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis, Journal of Family Practice, Volume 51, (pp. 425-430)

2Haneke, E. & Baran, R. (2011) Micronutrients for Hair and Nails, Nutrition for healthy skin, Volume 2, (pp. 149-163)

3Alonso, L. & Fuchs, E. (2006) The hair cycle, Journal of Cell Science, issue 119, (pp. 391-393)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer