Welke soorten aminozuren zijn er?

Aminozuren zijn organische verbindingen waarvan ten minste één aminogroep (-NH2) en een carboxylgroep (-COOH) bevatten. In het menselijk genetisch materiaal zijn 20 aminozuren aangelegd die proteïnen vormen en daarom als proteïnogeen aangeduid worden. Er zijn ongeveer 250 aminozuren die geen proteïnen vormen. Via hen wordt bijvoorbeeld suiker gevormd.

De 20 proteïnogene aminozuren zijn ook als standaard aminozuren bekend. Ze zijn in drie groepen in te delen: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren.

Voor de mens zijn 8 aminozuren essentieel aangezien het lichaam ze niet zelfstandig kan produceren, maar op de toevoer van buitenaf aangewezen is: Isoleucine, leucine, lysine, methionine, phentylalanine, threonine, tryptofaan en valine.

Arginine en histidine vormen de groep van zogenaamde semi-essentiële aminozuren. Deze moeten in bepaalde situaties via de voeding opgenomen worden.

De 10 niet-essentiële aminozuren kan het lichaam in principe zelf produceren. Dit zijn de volgende aminozuren: alanine, asparagine, asparaginezuur, cysteïne, glutamine, glutaminezuur, glycine, proline, serine en tyrosine.

Opgemerkt moet worden dat de indeling in »essentieel« en »niet-essentiële« niet betekend dat een groep minder belangrijk is dan de andere. Want het wordt met de classificatie niet geëvalueerd of het lichaam voldoende met aminozuren wordt verzorgd. De concrete behoefte aan proteïnen is van mens tot mens verschillend sterk gevormd. Hoeveel van de semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren door het lichaam zelf geproduceerd wordt of moet worden, hangt van verschillende factoren af. Afhankelijk van leeftijd, geestelijke en lichamelijke stress heeft het menselijk lichaam aminozuren in verschillende hoeveelheden nodig om gezond en productief te blijven.

Het komt op de structuur aan

Vanuit biochemisch perspectief laten proteïnogene aminozuren zich door structuur onderscheiden. Ze komen in twee symmetrische vormen voor: de L- en de D-structuur. Voor het lichaam is bij alle aminozuren alleen de L-structuur natuurlijk. Daarom moet er bij de opname van extra benodigde aminozuren, bijvoorbeeld door voedingssupplementen op gelet worden dat het bij de inhoudsstoffen om een L- en niet om een D- of DL- (gemengde) aminozuren gaat.

We moeten niet vergeten dat de voor de mens relevante aminozuren, de zogenaamde proteïnogene aminozuren zijn, en van deze enkel de L-aminozuren. Belangrijk voor de optimale werking van de aminozuren is tegelijkertijd voldoende aanwezigheid van het vitamine-B complex. Alle B-vitaminen moeten in hun natuurlijk ontwikkelde combinatie opgenomen worden en niet afzonderlijk, omdat anders de werking niet optimaal is.

 

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer