Aminozuren en hun betekenis voor het immuunsysteem

Arginine
is een belangrijke energievoorziening voor de cellen van het darmslijmvlies en zorgt daarmee voor de instandhouding van een optimale barrierefunctie. Bovendien bezit dit aminozuur de vaardigheid de thymus (ook wel zwezerik) te stimuleren, en daardoor de activiteit van en het aantal afweercellen te verhogen. Daarnaast is arginine een substraat voor het enzym stikstofmonoxide-synthase (NOS), dat voor de productie van stikstofmonoxide (NO) verantwoordelijk is. Een gebrek aan stikstofmonoxide is mede veranwoordelijk voor het ontstaan van veel hart- en vaatziekten. Arginine werkt beschermend voor de bloedvaten doordat het de vaten ontspant, de doorbloeding verbeterd, de bloeddruk normaliseert en het ontstaan van bloedproppen tegengaat. Studies hebben aangetoond dat de toediening van arginine de vorming van NO vergroot en daardoor de gezondheid van de bloedvaten verbetert. Naast deze bescherming voor hart- en bloedvaten heeft arginine nog andere positieve uitwerkingen op de gezondheid.1 Ook heeft het een positieve invloed op de synthese van collageen en bij wondheling.2

bloedcellen

Glutamine
is een belangrijk energiesubstraat voor de witte bloedcellen en daarmee belangrijk voor het afweersysteem. Witte bloedcellen zijn de voorloper van plasmacellen, die voor de productie van antilichaampjes verantwoordelijk zijn. De glutamine wordt in de spieren gesynthetiseerd. Bij intensieve lichamelijke beweging gebruiken de spieren zowel glucose als glutamine. Dientengevolge ontbreken in de afweercellen beide substraten, en kan de vatbaarheid voor infecties (veroorzaakt door een gebrek aan glucose en glutamine) verhoogd worden. Cellen die zich snel vermenigvuldigen, vooral die in het afweersysteem, zijn geheel op de beschikbaarheid van glutamine als energiebron aangewezen. Recentie studies lijken er sterk op te duiden dat glutamine een onmisbare voedingsstof voor de instandhouding van stofwisseling, structuur en functie van de darmen is.3

Glycine
is het kleinste aminozuur in het lichaam, en speelt een rol bij de productie van antilichaampjes. Dit aminozuur voorkomt onder andere voortijdig afsterven van de cel. Doordat het ook bijdraagt aan de productie van immunoglobine is glycine voor het functioneren van het immuunsysteem onmisbaar. Samen met cysteïne en glutaminezuur vormt glycine een belangrijk bestanddeel van de antioxidant glutathion en is daardoor onderdeel van de regulering van ontstekingsprocessen.4

Cysteïne
kan eenvoudig tot cystine oxideren, daarom wordt voor geneeskundig gebruik vaak het chemisch stabielere N-Acetyl-Cysteïne (NAC) gebruikt. NAC-supplementen hebben positieve effecten bij het voorkomen en genezen van hart en vaatziekten. Ze reduceren een verhoogde homocysteine-plasmaspiegel en verhogen de hoeveelheid HDL-cholesterol. Cysteïne bezit een modulerende werking op het immuunsysteem doordat het de profileratie van lymfocyten stimuleert, de cytotoxicsche t-cellen activeert, de NF-kB- expressie remt en de hepatische glutathionsynthese moduleert.5

Foliumzuur
80-90 procent van alle leeftijdsgroepen krijgt via de voeding te weinig foliumequivalenten. Foliumzuur danwel de equivalenten daarvan zijn vooral voor vrouwen op vruchtbare leeftijd belangrijk, omdat de in water oplosbare vitamine het risico op miskramen, groeistoornissen en andere aangeboren afwijkingen vermindert. Ook is foliumzuur belangrijk voor de celdeling, vooral in het beenmerg en bij de spijsvertering. Bovendien helpt het bij het voorkomen van homocysteïnemie, dat als risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten geldt.

Pyridoxine (vitamine B6)
Het gefosforiseerde pyridoxine-derivaat is als co-enzym onderdeel van ongeveer 100 enzymreacties. Vrijwel allemaal vinden deze plaats binnen de aminozuurstofwisseling. Het co-enzym PLP is bovendien een essentieel enzym voor de respectievelijke cycli van lipiden, neurotransmitters en nucleïnezuur. Verder ondersteunt het de cellulaire en hormonale immuunafweer.

Cobalamine (vitamine B12)
Vitamine B12 is een belangrijk co-enzym voor de methylmalonyl-CoA-mutase. Verder dient cobalamine voor de toevoer van delen van het koolstofskelet van de aminozuren isoleucine, valine en threonine in de mitochondriale citraatcyclus.

Vitamine C
Ascorbinezuur vangt vrije radicalen en heeft een antioxidatieve werking. Bij de hydroxyleringsreactie speelt vitamine C een belangrijke rol, en stuurt daarmee de lichaamseigen productie van collageen. Deze vitamine versterkt zowel de celafweer, door de lymfocyten en macrofagen te activeren, als de hormonale afweer, door de serumconcentratie in de immunoglobine te verhogen. Het in water oplosbare vitamine speelt daarnaast een rol bij de biosynthese van carnitine en neurotransmitters.

Calcium
is onderdeel van een groot aantal intra- en extracellulaire processen. Naast de belangrijkste fuctie als stabilisator voor skelet en tanden is dit mineraal voor de celadhesie, de sterkte van celmembramen, het bloedronningssysteem en voor de beheersing van zenuwen en spieren verantwoordelijk.

Zink
behoort tot de essentiële sporenelementen en is onderdeel van een groot aantal enzymen, zoals RNA-polymerase en glutathionperoxidase. Verder speelt het een sleutelrol bij de verwerking van suiker, vet en eiwitten, bij de vorming van DNA en de groei van cellen. Het sporenelement is onmisbaar voor de nucleïnezuur- en proteïnemetabolismen, en daarmee in het algemeen voor de groei, ontwikkelings en herstelprocessen mede verantwoordelijk. Zowel het afweersysteem als veel hormonen hebben zink nodig om te kunnen functioneren. Een zinkgebrek leidt tot verandering van het afweersysteem en daarmee samenhangend tot een grotere vatbaarheid voor infecties. Verder leidt een te slechte voorziening met zink tot groeistoornissen en bloedarmoede. Omdat dit sporenelement niet in het lichaam kan worden opgeslagen, is een dagelijkse aanvoer van buitenaf nodig.

Seleen
is als onderdeel van de glutathionperoxidase medeverantwoordelijk voor de afbouw van het radicalenvormende waterstofperoxide. Het is een noodzakelijke groeifactor voor vrijwel alle cellen in het menselijk lichaam. Het essentiele sporenelement toont zijn versterkende werking op het afweersysteem door de synthese van immunoglobine te vermeerderen en de vorming van suppressor cellen te versnellen. In verscheidene studies is aangetoond dat een seleen-supplement een vermindering van het risico op long-, prostaat-, en dikke darm kanker tot gevolg heeft. Bovendien bestaat er een groot aantal seleencysteïnehoudende proteïnen en enzymen, die voor de instandhouding van de stofwisseling verantwoordelijk zijn.

Bronnen

1Palloshi, A., Fragasso, G., Piatti, P., Monti, L.D., Setola, E., Valsecchi, G., Galuccio, E., Chierchia, S.L. & Margonato, A. (2004) Effect of Oral L-arginine on Blood Pressure and Symptoms and Endothelial Function in Patients With Systemic Hypertension, Positive Exercise Tests, and Normal Coronary Arteries, The American Journal of Cardiology, Volume 93 (pp. 933-935)

2Barbul, A., Lazarou, S.A., Efron, D. T., Wasserkrug, H.L. & Efron, G. (1990) Arginine enhances wound healing and lymphocyte immune responses in humans, Surgery, Volume 108, issue 2, (pp. 331-336)

3Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M., Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal Of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)

4Kasai, K., Kobayashi, M. & Shimoda, S.I. (1978) Stimulatory effect of glycine on human growth hormone secretion, Metabolism, Clinical and Experimental, Volume 27, issue 2, (pp. 201-208)

5Helen, A., Krishnakumar, K., Vijayammal, P.L. & Augusti, K.T. (2003) A Comparative Study of Antioxidants S-Allyl Cysteine Sulfoxide and Vitamin E on the Damages Induced by Nicotine, Pharmacology, Vol. 67, issue 3, (pp. 113-117)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer