Arginine

Arginine, of beter gezegd de L-structuur L-arginine is een semi-essentieel aminozuur. Arginine is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen en belangrijk bij de behandeling van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Arginine verbetert de doorbloeding, versterkt het immuunsysteem en beïnvloed de libido van de man positief.1  Studies suggereren dat arginine de wondgenezing2 versnelt, de vetverbranding3verbeterd en bij diëten voor gewichtsverlies gebruikt kan worden. De rol bij het verlagen van de cholesterolspiegel wordt aan zijn functie als biologische voorganger van stikstofmonoxide (NO) toegeschreven

De potentie kan door middel van arginine verhoogd worden

Naast verschillende chemische middelen kan de potentie en seksuele prestaties ook met bepaalde aminozuren positief beïnvloed worden. Dit geldt vooral voor de aminozuren arginine en ornithine.

In 1998 werd de Nobelprijs voor geneeskunde voor de bijzondere kennis rondom de samenhang van stikstofmonoxide en de enige voorloper van arginine toegekend. Het aminozuur L-arginine verbetert door middel van stikstofmonoxide de doorbloeding en zuurstof toevoer naar de coronaire en arginineperifere bloedvaten. Bij personen die met toenemende mate arginine opnemen, stijgt het stikstofmonoxide niveau in het bloed. Stikstofoxiden ontspannen de wanden van de bloedvaten en verbetert zo de bloedsomloop in het gehele lichaam, met inbegrip van het zwellichaam in de penis. Daarnaast verhoogt arginine de nitriet-oxide-spiegel, wat de slagaders elastischer maakt. Dit effect kan de bloeddruk verlagen en de erectiele capaciteit verbeteren. Bovendien komen voedingsstoffen en zuurstof sneller via het bloed in de organen wat over het algemeen positieve effecten op de mannelijke potentie, uithoudingsvermogen en seksuele prestaties heeft.

Vrij van bijwerkingen

De erectie-verbeterende werking van arginine is al sinds enige tijd bekend. Echter in het kader van de discussie betreffende bekende potentie pillen komen de voordelen van dit aminozuur weer terug op de voorgrond. Het werkt op een vergelijkbare manier als synthetische pillen, maar is goedkoper en vrij van bijwerkingen. In tegenstelling tot de bekende chemische potentie pillen werkt arginine niet gelijk - het effect op de potentie is na enige tijd merkbaar. Daarom is het gebruik van arginine volledig veilig.

Het vaatverwijdende effect van arginine bevordert de haargroei

Naast de potentie verhogende eigenschappen, kan aan arginine als voorloper van stikstofoxides, essentiële eigenschappen met betrekking tot de haargroei worden toegeschreven. Uit arginine gevormde stikstofoxiden openen de kalium kanalen van de cellen. Daardoor kan de doorbloeding van de haarwortels verbeteren en de haargroei gestimuleerd worden.4

Andere functies van arginine

Arginine helpt de insulineresistentie verminderen en verhoogt zo de glucosetolerantie en insulinegevoeligheid bij diabetes mellitus type 2. Naast de voor diabetici belangrijke maatregelen, zoals een gezond voedingspatroon en gewichtscontrole, kan arginine ondersteunend werken bij de minimalisering van de insuline behoeften.5

Ammoniak is een cytotoxine, dat bij de afbraak van proteïnen ontstaat. Is er teveel ammoniak in het lichaam, bijvoorbeeld omdat de lever niet goed functioneert, kan ammoniak in de hersenen terechtkomen en belangrijke functies verhinderen. Een te hoge ammoniakspiegel kan uiteindelijk slapeloosheid veroorzaken. Eenvoudig gezegd verbetert de extra opname van aminozuren arginine, ornithine en glutamine de slaap, doordat ze de stoorfactor ammoniak binnen de ureumcyclus ontgiften.

Collageen is een proteïne, dat een elementair onderdeel van verschillende bindweefsel (zoals kraakbeen) en de botten zijn.  Arginine bevordert de ontwikkeling van collageen en is dus een essentiële factor voor de bottenopbouw. Arginine ondersteunt bovendien de groei van botcellen, waaruit zich de eigenlijke botmassa vormt. Een studie uit 2002 heeft aangetoond dat een gebrek aan arginine in het bijzonder bij oudere vrouwen een mogelijk oorzaak voor osteoporose kan zijn.6

 

Bronnen

1Williams, J.Z., Abumrad, N. & Barbul, A. (2002) Effect of a Specialized Amino Acid Mixture on Human Collagen Deposition, Annals of Surgery, Volume 236, issue 3, (pp. 369 – 375)

2Lavie, L., Hafetz, A., Luboshitzky, R. & Lavie, P. (2003) Plasma levels of nitric oxide and L-arginine in sleep apnea patients, Journal of Molecular Neuroscience, Volume 21, issue 1, (pp. 57-63)

3Merimee, T.J., Lillicrap, D.A. & Rabinowitz, D. (1965) Effect of arginine on serum-levels of human growth-hormone Lancet, Volume 2, issue 7414, (pp. 668-670)

4Wu, G.A.B., Meininger, C.J., Knabe, D.A., Baze, F.W.A. & Rhoads, J.M. (2000) Arginine nutrition in development, health and disease, Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, Volume 3, issue 1, (pp. 59-66)

5Piatti, P.M., Monti, L.D., Valsecchi, G., Magni, F., Setola, E., Marchesi, F., Galli-Kienle, M., Pozza, G. & Alberti, K.G.M.M. (2001) Long-term oral L-arginine administration improves peripheral and hepatic insulin sensitivity in type 2 diabetic patients, Diabetes Care, Volume 24, issue 5, (pp. 875-880)

6Ammann, P., Laib, A., Bonjour, J.-P., Meyer, J. M., Rüegsegger, P. & Rizzoli, R. (2002) Dietary essential aminoacid supplements increase the bone strength by influencing bone mass & bone microarchitecture in an isocaloric low-protein diet, Journal of Bone and Mineral Research, Volume 17, issue 7, (pp.1264-1272)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer