Carnitine

Bij de natuurlijk voorkomende chemische verbinding carnitine, beter gezegd L-carnitine gaat het strikt genomen niet om een aminozuur maar meer om een dipeptide dat uit beide essentiële aminozuren lysine en methionine gesynthetiseerd wordt. Het wordt daarom vaak ook als een voorwaardelijk essentieel aminozuur geclassificeerd.

Carnitine speelt een belangrijke rol in de energie stofwisseling van de dierlijke en plantaardige cellen, verbetert de energievoorziening van de hersencellen en draagt bij tot een verhoogde stressweerstand. De omgang met stress, mentaal of van fysieke aard wordt vergemakkelijkt.

De omzetting van vet in energie is een van de primaire functies van carnitine

Vanwege de vet verbrandende werking en de optimalisering van de vetstofwisseling wordt carnitine vaak »fatburner« genoemd: Zogenaamde vetzuren dienen in de mitochondriën, de elektrische centrale van de cellen als brandstof voor energieproductie. De waardevolle lange-keten vetzuur moleculen kunnen de innerlijke mitochondriale membraan alleen door een verestering met carnitine passeren, terwijl middellange- en korte-keten vetzuren het membraan ook zonder deze biocarrier doordringen.

In combinatie met regelmatige sportieve activiteiten kan carnitine aan een verhoogde vetverbranding bijdragen en zo van voordeel zijn voor allen die hun gewicht willen verminderen.1 Daarbij bepaalt de hoeveelheid carnitine de snelheid waarmee het vet getransporteerd kan worden. De behoefte is bij mannen en vrouwen verschillend, aangezien mannen van natuur uit meer carnitine in hun rode bloedcellen hebben dan vrouwen.

Studies hebben aangetoond dat bij overgewicht een carnitine-tekort kan bestaan. In deze gevallen is suppletie met carnitine zinvol.2

Carnitine is een zinvolle aanvulling bij diabetes therapie

Een studie uit 2007 heeft aangetoond dat L-carnitine als voedingssupplement bij diabetes therapie de insulinegevoeligheid verbetert.[3]  Bovendien heeft het bij diabetici bewezen dat het LDL-cholesterolniveau vermindert en positief op de bloedlipiden (triglyceriden) werkt.

Doordat carnitine vrije radicalen onschadelijk maakt, beschermt het voor oxidatieve stress en vermindert zo het risico op hart-vasculair-nieren- en oog ziekten. Doordat een verhoogde bloedsuiker de bloedvaten aanvalt, zijn diabetici voor deze ziekten bijzonder kwetsbaar.

Carnitine is belangrijk voor een gezonde huid

carnitine

Het grootste orgaan van de mens, de huid heeft ter behoud van zijn natuurlijke functie creatine nodig, dat de opbouw van het bindweefsel, de stofwisseling van de huid en de cel vernieuwing ondersteunt. Creatine is opgebouwd uit de aminozuren arginine en methionine - die op hun beurt bestanddelen van carnitine zijn. Indirect speelt carnitine voor een gezonde huid een belangrijke rol.

 

Bronnen

1Müller, D.M., Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Effects of Oral l-Carnitine Supplementation on In Vivo Long-Chain Fatty Acid Oxidation in Healthy Adults Metabolism, Volume 51, issue 11, (pp. 1389-1391)

2Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Carnitine Metabolism and Deficit – When Supplementation is Necessary?, Current Pharmaceutical Biotechnology,Volume 4, issue 3, (pp. 211-219)

3Power, R.A., Hulver, M.W., Zhang, J.Y., Dubois, J., Marchand, R.M., Ilkayeva, O., Muoio, D.M. & Mynatt, R.L. (2007) Carnitine revisted: potential use asadjunctive treatment Diabetes Diabetologia, Volume 50, issue 4, (pp. 824-832)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer