Aminozuren en hun betekenis voor anti-aging

Mooie huid, sterke nagels en glanzende haren staan voor gezondheid en natuurlijke schoonheid. Om dit zo lang mogelijk te behouden en het verouderingsproces te vertragen is verzorging met bepaalde voedingsstoffen belangrijk. Vooral de huid reageert gevoelig op veranderingen, zij is de spiegel van onze stofwisseling. Allergische reacties, ontstekingen of een slechte doorbloeding en de verzorging met zuurstof maken zich snel zichtbaar. Dan ziet de huid bleek uit, de poriën grof, het weefsel werkt slap.

De juiste mix van aminozuren fungeert als opbouwkuur van binnenuit. Dit bevestigen verschillende studies die de betekenis van aminozuren voor gezond haar en strakke huid duidelijk maken.1,2,3

Aminozuren leveren de huid, de haren en de nagels essentiële stoffen die van binnenuit voeden. Op deze manier wordt het bindweefsel versterkt, de huid blijft zacht en elastisch, de nagels sterk en de haren stevig. 

aminozuren-leveren-essentiële-stoffen-die-de-huid-haar-en-nagels-van-binnenuit-voeden

Creatine ondersteunt de huidfuncties en stimuleert de collageenproductie

Creatine speelt voor een gezonde huid een belangrijke rol. Het is samengesteld uit de aminozuren arginine en methionine – die op zijn beurt bestanddeel van carnitine is. Creatine komt logischerwijze in het lichaam voor en heeft een belangrijke rol bij de energie stofwisseling van de cellen. Een mens met een gewicht van 70 kg heeft ongeveer 120 gram creatine in het lichaam, vooral in de weefsels en cellen met een hoog energie omzet zoals spieren, hersenen of immune cellen. Maar ook de huid als grootste orgaan heeft creatine nodig om hun functies te handhaven. Creatine stelt de cellen energie ter beschikking en ondersteunt daarmee de opbouw van het bindweefsel evenals de huidstofwisseling en de cel vernieuwing.

Tijdens het ouder worden vertraagd de celdeling. In plaats van alle 28 dagen vernieuwen de cellen zich vanaf 40 jaar alleen nog circa alle 30 tot 40 dagen. Daardoor reduceert het aandeel van nieuwe cellen die voor een jonger uitzien zorgen. Ook het aantal ondersteunde vezels in het weefsel - collageen en elastine - neemt al vanaf 25 jaar af. De voortdurende op en afbouwprocessen verschuiven zich, totdat meer cellen afgebouwd dan nieuw geproduceerd worden. Uv-stralen en vrije radicalen, agressieve zuurstofverbindingen beschadigen de cellen additioneel. Met gevolg: het bindweefsel wordt zwakker, de huid minder elastisch en rimpels worden gevormd.

De aminozuren arginine en carnitine vormen creatine

Hierdoor worden de natuurlijke huidfuncties ondersteund, de cellen worden gestimuleerd om meer proteïnen zoals collageen en elastine te produceren. Met creatine verzorgde cellen zijn daarnaast in staat beschadigde DNA te repareren. Bovendien kan creatine de cellen voor schadelijke stoffen beschermen door het met water te omhullen. Daardoor verhoogt zich het vochtgehalte in de huid weer. De betekenis van creatine voor de vorming van collageen is buitengewoon. Deze lichaamseigen eiwitten vormen een glasvezel netwerk, het ondersteunt het bindweefsel en is voor een strakke en stevige huid als ook voor sterke ligamenten, pezen en kraakbeen verantwoordelijk. In het bijzonder verhoogt collageen de capaciteit van water in de huid. Creatine stimuleert de productie van lichaamseigen collageen. Daardoor kan de huid meer vocht binden, het wordt dichter, ziet strak en fris uit, fijne lijntjes worden minder.4

Glutamine reguleert de zuur-base evenwicht en verstevigt de huid

Uitgebalanceerde voeding is een voorwaarde voor een gezonde huid. De verzorging met belangrijke voedingsstoffen vertraagt de huidveroudering en bevordert nieuwe productie van de cellen. Maar toch voeden wij ons te eenzijdig of ongezond. Koffie, nicotine of overmatige vleesconsumptie kunnen tot verzuring leiden. De zuur-base evenwicht raakt uit balans, cellen en weefsel worden vernietigd. Aminozuren kunnen essentieel tot een evenwichtige zuur-base evenwicht bijdragen, doordat ze het zuur neutraliseren. Echter neemt met de tijd de beschikbaarheid van aminozuren in het lichaam af. Ze worden toenemend uit eigen depots genomen. Spier strengen en huid verliezen elasticiteit. Haaruitval en vorming van rimpels worden begunstigd.

Het glutamine aandeel is voor de regulering van de zuur-base evenwicht cruciaal. Dit aminozuur kan in de nieren giftige ammoniak afscheiden. De alkalische ammoniak molecuul bindt een proton zuur en wordt uitgescheiden. Daardoor verdwijnt aan de ene kant zuur uit het lichaam, aan de andere kant wordt bicarbonaat opgeslagen welk voor de lichaamseigen neutralisatie van het zuur nodig is. Glutamine ondersteunt dus de regulering van de zuur-base evenwicht.5

Glutamine is ook belangrijk voor een stevige huid. Glutamine wordt door het lichaam zelf geproduceerd, echter met toenemende leeftijd niet meer in voldoende hoeveelheid. Glutamine is belangrijk voor de eiwitproductie. Staat te weinig glutamine ter beschikking haalt het lichaam de nodige eiwitten uit de spiermassa en zet het in glutamine en energie om. Daardoor gaan spiereiwitten verloren, spier strengen worden dunner de gehele huid verslapt. Men kan de verouderde huid met een plant vergelijken: Ze 'verdort' en droogt uit. Glutamine kan dit proces vertragen. Wetenschappers noemen het daarom ook »fontein van de jeugd van binnenuit«.6

Carnitine ondersteunt de omzetting van vet in energie

Naarmate we ouder worden verhoogd zich het percentage aan lichaamsvet. Sport is daarom belangrijk om in vorm te blijven. Ook carnitine kan het behoud van ons figuur ondersteunen. Daar het transport van vetzuren als brandstof in de cellen verbetert wordt dit vaak »fatburner« genoemd. In combinatie met beweging kan carnitine tot een verhoogde vetverbranding bijdragen. Daarom is het een belangrijk bestanddeel van fitness en wellnessprogramma’s.7

Bronnen

1Saini, R. & Zanwar, A. A. (2013) Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin, Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology (pp. 73-82)

2Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Carnitine Metabolism and Deficit – When Supplementation is Necessary? Current Pharmaceutical Biotechnology, Volume 4, issue 3, (pp. 211-219)

3Reda, E., D'Iddio, S., Nicolai, R., Benatti, P. & Calvani, M. (2003) The Carnitine System and Body Composition Acta Diabetol, issue 40, (pp. 106-103)

4Williams, J.Z., Abumrad, N. & Barbul, A. (2002) Effect of a Specialized Amino Acid Mixture on Human Collagen Deposition Annals of Surgery, Volume 236, issue 3, (pp. 369-375)

5Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)

6Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M., Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise Journal Of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)

7Müller, D.M., Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Effects of Oral l-Carnitine Supplementation on In Vivo Long-Chain Fatty Acid Oxidation in Healthy Adults Metabolism, Volume 51, issue 11, (pp. 1389-1391)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer