Aminozuren en hun betekenis voor vetverbranding

Aminozuren, vitamine, mineralen en sporenelementen hebben een grote betekenis bij het afvallen

Of we steeds meer vet opslaan of slank blijven wordt in feite door de hormonen bepaald. Hier ligt ook de sleutel voor het afvallen: Door een gerichte inname van bepaalde aminozuren stimuleren we het lichaam voldoende slank makende hormonen te produceren. Altijd natuurlijk en in overeenstemming met de lichamelijke behoeften.

Een belangrijke slank makend hormoon is het groeihormoon (GH). Dit hormoon wordt tijdens de slaap geproduceerd; het verhoogt de eiwitsynthese en bevordert de afbouw van vet. Mensen met overgewicht tonen typisch lage GH-concentraties wat gewichtsverlies vaak bemoeilijkt.1 Het groeihormoon is helaas duur (ongeveer 500 - 800 Euro voor een maandvoorraad) en de injectie vereist een medische bekwaamheid. Ongevaarlijker is het daarom de natuurlijke lichaamseigen afscheiding van dit hormoon te stimuleren. Bepaalde aminozuren hebben aangetoond precies dit (in veel gevallen) te doen, wanneer ze 's avonds  in voldoende hoeveelheid ingenomen worden.

Aminozuren met dit vermogen zijn:

Voor de synthese van de groeihormoon zijn bovendien vitamine B6, vitamine B12 en zink nodig.

Studies hebben aangetoond dat bij overgewicht een carnitine deficiëntie optreden kan

Dan kan een carnitine-substituering (voedingssupplement) zeker zinvol zijn. Carnitine is een Bio carrier (transportstof) die in de lever - evenals als voorloper in de nieren - uit twee essentiële aminozuren namelijk lysine en methionine gesynthetiseerd wordt. Het fungeert als vervoersmolecuul bij het transport van lange-keten vetzuren door het binnenste mitochondriënmembraan. Lange-keten vetzuren kunnen het membraan alleen via een verestering met carnitine passeren, terwijl middellange - en korte-keten-vetzuren dit membraan ook zonder deze vervoerder (transportmolecuul) kunnen doordringen.5

Carnitine als fatburner

Carnitine trekt de vetzuren sneller aan en transporteert ze in de stofwisselingsoven.6 Het resultaat: het lichaam breekt vet af (in plaats van het op te slaan). Vanwege zijn vet verbrandende werking wordt deze stof ook voor gewichtsverlies gebruikt en als »Fatburner« aangeduid. De vorming van carnitine vindt in vijf synthese stappen plaats met deelname van de essentiële cofactoren vitamine B6, vitamine B12, niacine en foliumzuur. Een gebrek aan een van deze stoffen kan tot een beperkte biosynthese leiden.

Professor Luppa van de universiteit Leipzig schreef in zijn artikel van 2004 over L-carnitine als fatburner: »Met betrekking tot de preventie van overgewicht zijn maatregelen ter verbetering van de afbouw van vet effectiever dan de momenteel voortdurend bepleitte strikte beperkingen van vettoevoer via de voeding. Voorwaarde is het optimaal functioneren van het stofwisselingstraject en de regulatie daarvan. L-carnitine is in beide gevallen als essentiële cofactor sterk betrokken. Een gebrek aan L-carnitine vermindert door zijn vervoerdersfunctie de afbouw van vetzuren in de mitochondriale matrix. Bovendien speelt L-carnitine als substraat van carnitine palmitoyltransferase (CPT) een sleutelrol bij de regulering van vet- en koolhydraten stofwisseling.«

Vervolgens is het zo dat: »Beperkingen in de beschikbaarheid van L-carnitine niet alleen in het aanpassingsvermogen van de lipide-stofwisseling herkenbaar is. Ook de koolhydraten- en proteïne-stofwisseling worden beïnvloedt. Met als gevolg dat laag bloedsuikerniveau en verhoogde proteïne-afbouw optreden.«

Vetverbranding

Het toont duidelijk aan dat carnitine de vetverbranding van het lichaam in bepaalde cellen verhogen kan

Daarnaast zijn er werken van twee wetenschappers uit Genève en de Verenigde Staten die laten zien dat toediening van carnitine ook de mobilisatie van vetzuren uit de adipocytes (vetcellen) en de verbranding van vetzuren in de adipocytes verhoogt.7

Er zijn meer dan voldoende gegevens ( tests met zeven proefdieren) die allen duidelijk aantonen dat carnitine suppletie tijdens een calorie verminderde dieet een aanzienlijke afname van het lichaamsvetgehalte in vergelijk met placebo's realiseert, en tegelijkertijd tot een toename van vetvrije spiermassa leidt.8

Carnitine vergemakkelijkt de gewichtsbeheersing

Een klinische studie uit het jaar 2013 heeft dit onder de aandacht gebracht. Hierin werd aangetoond dat al bij inname van 500 mg L-carnitine (per dag) in combinatie met motivatie training een duidelijk gewichtsverlies bij overgewicht als resultaat had. Bij onveranderde voeding en beweging verloor elke deelnemer gemiddeld 400 gram lichaamsvet binnen 4 weken. De buikomvang verminderde met een gemiddelde van 1,3 cm.9

Glutamine werkt de vetopslag tegen

Glutamine kan in de nieren omgezet worden in glucose en dit zonder de glucagon en insulinewaarden te beïnvloeden. Zodoende draagt het ook aan energieproductie bij, die in staat is de door insuline-geïnduceerde vet afzetting te omzeilen.10

Het bestrijdt voedingsvetopslag en helpt zodoende bij de regulering van het lichaamsgewicht. In een studie werd aangetoond dat een extra toediening van glutamine bij vette voeding een vetreductie realiseert omdat het vet aan zich bindt. Bovendien kan glutamine het verlangen naar suiker en alcohol verminderen.11

Ook vitamine-B en zink zijn belangrijk voor de vetverbranding. Vitamine B is bij afvallen een grote hulp, omdat bijna alle Vitaminen-B de lichaamseigen vetverbranding stimuleert. Bovendien zijn ze een echte zenuwvoeding - en dat is voor mensen die willen afvallen niet te onderschatten. De B-vitaminen riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), biotine (B7) en cobalamine (B12) zijn voor de controle van de stofwisseling verantwoordelijk en stimuleren de afbouw van lichaamsvet. En bijzonder snel bij de vetverbranding werkt. Vitamine B2 omdat het proteïne, koolhydraten en vetten snel in energie omzet. Vergelijkbaar is de rol van het sporenelement zink. Het ondersteunt het lichaam bij de verwerking van vet en koolhydraten en is essentieel voor een goed functionerende eiwit-stofwisseling. Alleen met voldoende inname van zink kunnen de aminozuren hun belangrijke taken in de vetstofwisseling vervullen.

Bronnen

1Rudman, D., Feller, A.G., Cohn, L., Shetty, K.R., Rudman, I.W. & Draper, M.W. (1991) Effects of human growth hormone on body composition Hormone research, Volume 36 supplement 1, (pp. 73-81)

2Merimee, T.J., Lillicrap, D.A. & Rabinowitz, D. (1965) Effect of arginine on serum-levels of human growth-hormone Lancet, Volume 2, issue 7414, (pp. 668-670)

3Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)

4 Kasai, K., Kobayashi, M. & Shimoda, S.I. (1978) Stimulatory effect of glycine on human growth hormone secretion, Metabolism, Clinical and Experimental, Volume 27, issue 2, (pp. 201-208)

5Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Carnitine Metabolism and Deficit – When Supplementation is Necessary? Current Pharmaceutical Biotechnology (pp. 211-219)

6Müller, D.M., Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Effects of Oral l-Carnitine Supplementation on In Vivo Long-Chain Fatty Acid Oxidation in Healthy Adults, Metabolism, Vol. 51, issue 11, (pp. 1389-1391)

7Wutzke, K.D. & Lorenz, H. (2004) The Effect of l-Carnitine on Fat Oxidation, Protein Turnover, and Body Composition in Slightly Overweight Subjects, Metabolism, Vol. 53, issue 8, (pp. 1002-1006)

8Reda, E., D'Iddio, S., Nicolai, R., Benatti, P. & Calvani, M. (2003) The Carnitine System and Body Composition, Acta Diabetol, issue 40, (pp. 106-113)

9Odo, S., Tanabe, K. & Yamauchi, M. (2013) A Pilot Clinical Trial on L-Carnitine Supplementation in Combination with Motivation Training: Effects on Weight Management in Healthy Volunteers, Food and Nutrition, Volume 4, (pp. 222-231)

10Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)

11Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal Of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)

 

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer