Glutamine en glutaminezuur

De aminozuren glutamine en glutaminezuur zijn chemisch nauw met elkaar verbonden. Het menselijk lichaam kan L-glutamine uit L-glutaminezuur door de glutamaat-ammoniak-ligase zelf produceren. In het licht van de talrijke stofwisselingsprocessen, waarin glutamine is betrokken, is het niet verwonderlijk dat glutamine het aminozuur met de hoogste concentratie in het bloed, de spieren, de hersenen- en spinale vloeistof is. Het is met 60% het grootste deel van de vrije aminozuren in het lichaam.

De vraag naar glutamine verhoogt met toenemende fysieke en mentale stress, evenals verhoogde stress niveaus. De lichaamseigen productie van dit belangrijke aminozuur vindt met toenemende leeftijd niet meer in voldoende hoeveelheid plaats, waardoor toevoer van buitenaf aangeraden wordt.

Glutamine reguleert de zuur-base-huishouding en verstevigt de huid.

De verzorging met belangrijke microvoedingsstoffen bevordert de nieuwe productie van huidcellen en vertraagt de veroudering van de huid.  Daarom is een uitgebalanceerd dieet de basisvoorwaarde voor een gezonde huid. Eenzijdige en ongezonde voeding kan tot een verzuring leiden, de zuur-base-huishouding raakt uit het evenwicht met als gevolg dat cellen en weefsel vernietigd worden.

Cruciaal onderdeel van een evenwichtige zuur-base-huishouding is het aminozuur glutamine. Giftige ammoniak wordt dankzij glutamine in de nieren gesplitst, de alkalische ammoniak molecuul bindt zuur en word uitgescheiden. Een ander voordeel: het voor de lichaamseigen neutralisatie van het zuur benodigde bicarbonaat wordt opgeslagen.1

glutamine

Toereikend aanbod van glutamine is belangrijk voor een elastische en stevige huid. Wanneer er te weinig glutamine beschikbaar is, haalt het lichaam de nodige eiwitten uit de spiermassa en verandert het in glutamine en energie. Daardoor gaan spier eiwitten verloren, spier strengen worden dunner, de gehele huid wordt slapper. Wetenschappers noemen glutamine niet voor niks »fontein van de jeugd van binnenuit«.

Glutamine werkt immuunsysteem versterkend en is essentieel voor de haar opbouw

Glutamine dient als stikstof- en koolstof leverancier en als belangrijke bouwsteen voor de opbouw en het behoud van de spieren. Het aminozuur wordt voor de nucleotide synthese benodigd, waarbij juist snel delende cellen waaronder ook de cellen van het immuunsysteem en de haarfollikels vallen, van dit energie bron afhankelijk zijn.

Glutamine bestrijdt de vet opslag

Glutamine kan in de nieren in glucose worden omgezet, en dat zonder de glucagon- en insulinewaarde te beïnvloeden. Door het omzeilen van door de insuline ontstane vet depositie werkt glutamine de opslag van voedingsvetten tegen.Dit kan heel handig zijn bij het reguleren van het lichaamsgewicht. Bovendien zijn er bewijzen dat glutamine het verlangen naar suiker en alcohol vermindert.2

Andere functies van glutamine en glutaminezuur

De hersenen worden bij de synthese van glutamine uit glutaminezuur tegen de giftige werking van ammoniak beschermd. Door de bescherming tegen deze cytotoxine wordt een beperking van de hersenfuncties vermeden, wat lange- en korte termijn geheugen verbetert.

Patiënten met vermoeidheidssymptomen en hersenafwijkingen vertonen vaak een gebrek aan glutaminezuur. Rusteloosheid, slapeloosheid en gebrek aan concentratie zijn daarmee verbonden. Glutamine verhoogt de productie van de Gamma-Aminoboterzuur afgekort GABA. GABA is een belangrijke neurotransmitter, die als sluiswachter de geleiding tussen de zenuwcellen van de hersenen remt en daarmee als een natuurlijk kalmerend middel fungeert. Heeft het lichaam voldoende glutamine ter beschikking, dan kan het GABA bouwen. Met positieve effecten: innerlijke rust, evenwicht ook in stressvolle situaties, verbeterde concentratie en ontspannende slaap.1

 

Bronnen

1Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)

2Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)

3Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer