»NU.nl«, 6 oktober 2010

»Levenselixer« uit aminozuren voor muizen ontdekt

Italiaanse wetenschappers hebben een cocktail van drie aminozuren ontwikkeld, die een gunstige uitwerking heeft op de levensduur van muizen.

Als muizen regelmatig een mengsel van de aminozuren valine, leucine en isoleucine drinken, leven ze veel langer dan hun soortgenoten.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Milaan in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.

De levensverwachting van de muizen wordt met ongeveer 12 procent verlengd door de cocktail. Ook de fitheid en coördinatie van de dieren verbetert door de aminozuren, zo meldt BBC News.

Gist

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Wetenschappers vermoeden al langer dat de drie soorten die zijn verwerkt in de ‘levenselixer’ het leven van organismen kunnen verlengen. Eerder bleek dat valine, leucine en isoleucine ook een gunstig effect hadden op de levensduur van gist.

De Italiaanse onderzoekers kwamen tot hun bevindingen tijdens een onderzoek waarbij de drie aminozuren werden toegevoegd aan het drinkwater van muizen van middelbare leeftijd. De dieren werden al snel een stuk fitter en leefden aanzienlijk langer dan hun soortgenoten die gewoon water dronken.

Mensenleven

De mogelijke invloed van de geteste cocktail van aminozuren op een mensenleven is nog onduidelijk. De Italiaanse wetenschappers willen daar echter graag onderzoek naar gaan doen.

»Onze studie rationaliseert de zoektocht naar de rol van aminozuren in het voorkomen en controleren van aan leeftijd gerelateerde stoornissen bij mensen«, schrijft hoofdonderzoeker Enzo Nisoli.

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer