Internationaal Symposium »Nieuwe behandelmethoden met behulp van aminozuren en proteïnen«

Werkzaamheid van aminozuren

Recente studies bewijzen dat aminozuren in de strijd tegen diabetes, depressies, osteoporose, hartinfarcten, stofwisselingsproblemen, potentiestoornissen en zwakten in het immuunsysteem, maar ook op het gebied van anti-aging een positieve uitwerking op het lichaam hebben.

Helaas spelen aminozuren in de medische zorg op het gebied van voeding nog niet zo’n grote rol als zij verdienen, hoewel zij toch de regulatoren van alle processen in het menselijk lichaam zijn. Dit stelde dr. Doris Meister uit München, tijdens het internationale symposium van het Genootschap voor Toegepast Onderzoek naar Aminozuren in Behandelingsmethoden (GFA) vast. Dit symposium wat van 25 tot 27 februari 2005 in Praag plaats vond, trok 100 wetenschappers uit Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Duitsland, Rusland en Tsjechië. 

De strekking van het symposium:

Het aantal studies naar de effecten van aminozuren is overtuigend, echter de erkenning van deze resultaten uit de medische wereld is in Europa nog gering. Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen, die in de volksmond vaak eiwitten worden genoemd. Ze zijn noodzakelijk voor de opbouw van structuurproteïnen (zoals collageen), enzymen, bloedstollingsfactoren, afweerstoffen, transportmoleculen, het spierstelsel en hormonen (zoals insuline).

Daarnaast zijn aminozuren noodzakelijk voor het ontgiften van het lichaam, de opbouw van neurotransmitters, de energiestofwisseling en de synthese van essentiële stoffen zoals co-enzym A.

De aminozuren taurine en methionine functioneren als anti-oxidanten. Glutamaat, cysteïne en glycine vormen samen glutathione, dat eveneens een sterk antioxiderende werking heeft.

Al met al zijn aminozuren bij veel ziekten, maar ook bij algemeen verminderd welbevinden van grote betekenis, zo dr. in de Natuurwetenschappen Jürgen Reimann van het GFA.

Veel mensen volgen een onevenwichtig voedingspatroon, waardoor de hoeveelheid geconsumeerde aminozuren vaak onder de internationaal vastgestelde aanbevolen hoeveelheid ligt, aldus Reimann. De consensus tijdens het symposium was, dat ter voorkoming en genezing van bepaalde ziekten vaak bepaalde aminozuren in vrij grote hoeveelheden nodig zijn. Het gebruik van aminozurensupplementen is hiervoor dan ook noodzakelijk. Vegetariërs en personen met chronische ziekten aan lever en nieren hebben een verhoogd risico op een gebrek aan aminozuren.

Volgens voedingswetenschapper dr. Meister, kunnen afbraak van bepaalde stoffen bij suikerziekte (katabolie), toxische belastingen en oxidatieve stress ook al gauw tot een gebrek aan aminozuren leiden. De aminozuren arginine, cysteïne, glutamine, glycine, lysine, methionine en taurine zijn immuunmodulerend en helpen personen met een verminderde weerstand.

De internationaal gerenommeerde aminozurenonderzoeker prof. dr. Erich Roth van het Academisch Ziekenhuis in Wenen gaf een overzicht van de positieve werking van het aminozuur glutamine op het immuunsysteem. Onderzoek toont aan, dat de aminozuren lysine en arginine een positieve invloed hebben op de stofwisseling in de botopbouw.

Een optimale behandeling van osteoporose omvat in ieder geval de toediening van aminozuren, zo benadrukte Reimann. Er zijn aanwijzingen dat aminozuren zelfs de osteoblasten kunnen stimuleren, waardoor de uitwerking ervan veel groter is dan die van traditionele medicijnen voor de behandeling van botontkalking. Daarbij beschermen de aminozuren alanine, cysteïne, methionine en glycine voor prostaataandoeningen.

Samengevat hebben aminozuren een enorm potentieel bij het voorkomen en behandelen van ziekten. Dit is volgens dr. Reimann overtuigend aangetoond in wetenschappelijke studies.

Professor dr. Enno Freye van het Academisch Ziekenhuis in Düsseldorf ziet in eigen onderzoek bevestigd, dat aminozuren en microvoedingsstoffen in de behandeling van fibromyalgie moeten worden opgenomen. Patiënten met chronische pijn hebben profijt van de inname van aminozuren, anti-oxidanten en omega-3-vetzuren. De Düsseldorfer arts kon in onderzoek een verminderde waarneming- en een hogere tolerantie van pijn vaststellen, zodat het gebruik van aminozuren bij de behandeling van fibromyalgie bewezen zinvol is.

Dr. Martin Landenberger past de aminozuren isoleucine, leucine en valine veelvuldig toe bij chronische leveraandoeningen. Ook voor een doelgerichte spieropbouw bij (top)sporters zijn deze vertakte aminozuren absoluut noodzakelijk. Zij genereren eveneens positieve effecten bij degeneratieve hersenziekten en reguleren het serotoninepeil.

Ook bij de behandeling van kanker zijn aminozuren buitengewoon belangrijk. Zo presenteerde dr. Thomas Tallberg uit Helsinki zijn onderzoeken, waarin werd aangetoond dat patiënten die aan prostaatkanker, huidkanker of leukemie lijden, enorm van de inname van aminozuren en andere microvoedingsstoffen profiteren. Wat hem betreft horen aminozuren bij alle behandelingen tegen kanker.

Bij de constatering van kanker staan artsen en patiënten met de rug tegen de muur, stelt de Weense oncoloog prof. dr. Köstler. Hij meent dat de huidige behandelingsmethoden tegen kanker op instorten staan. Professor Köstler hekelt het feit dat er nauwelijks iets aan het voorkomen van kanker gedaan wordt en dat mensen pas handelen nadat de ziekte is vastgesteld. Köstler vindt het stimuleren van de afweercapaciteit door gebruik van aminozuren voor kankerpatiënten noodzakelijk en wenst zich een individueel aangepaste toediening van aminozuren en anti-oxidanten bij kanker.

Professor dr. Jürgen Spona van het Ludwig Boltzmann Instituut van de Academische Vrouwenkliniek in Wenen, ziet in het individueel doseren van aminozuren een mogelijkheid om de behandeling van depressies aan te vullen en effectiever vorm te geven. Hieraan voorafgaand is uiteraard een exacte analyse en afstemming van de benodigde aminozuren vereist. In een onderzoek waarbij met behulp van placebo’s werd gecontroleerd, kon de gerenommeerde onderzoeker aantonen dat de toediening van aminozuren een duidelijke vermindering van de depressies kan bewerkstelligen.

Bij het menselijke verouderingsproces veranderen de hoeveelheid beschikbare aminozuren en voedingswijze dusdanig, dat er minder aminozuren door de voeding worden opgenomen. Daarom raadt prof. Spona het gebruik van aminozuren als onderdeel van anti-aging strategieën aan. Tenslotte typeert Spona het aminozuur arginine als »Natural Viagra«.

Het aantal allergieën dat bij kleine kinderen wordt vastgesteld, neemt dramatisch toe, stelt dr. John G. Ionescu uit Neukirchen. Hij bekritiseert de huidige werkwijze van kinderartsen, die zich alleen op de symptomen, en niet op de oorzaken van allergieën richten. Dr. Ionescu verlangt dat het belang van een gezonde darmflora ter voorkoming van allergieën wordt onderkend. Jonge kinderen uit families waarin allergieën voorkomen, hebben naar zijn mening natuurlijke moedermelk of hypoallergene melkvoeding nodig.

Dr. Udo Böhm uit Unterwössen liet tijdens zijn voordracht zien, dat het aminozuur arginine in combinatie met foliumzuur een doeltreffende bescherming tegen hartziekten vormt. Arginine zorgt ervoor dat de bloedvaten constant stikstofmonoxide produceren en daardoor de doorbloeding van het hart en de hersenen optimaliseren. Arginine beschermt het hart tegen infarcten. Dit effect wordt verveelvoudigd middels de gelijktijdige inname van arginine en foliumzuur, aldus dr. Böhm in Praag.

Bronnen

Gesellschaft für Ernährungsmedizin und Diätetik e.V.; Internationaal Symposium “Nieuwe behandelmethoden met behulp van aminozuren en proteïnen”, 25-27 februari 2005 te Praag (Tsjechië)

Beste Lezer,

Er wordt ons heel vaak gevraagd welke producten op basis van aminozuren wij kunnen aanbevelen. Omdat wij dit over het algemeen niet kunnen beantwoorden hebben wij een portaal gecreëerd waar wij producten en de service van de grootste aanbieders uit Duitsland onderzocht en beoordeeld hebben: www.aminosaeuren.de

Nieuws

  • »Mitteldeutsche Zeitung«

    Arginine en zink maken sperma resistenter

    »Mannen moeten aandacht besteden aan een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.« Dit verklaart Prof. Frank Sommer van het instituut voor gezondheid voor mannen van het UKE in Hamburg. Als speciale voedingstip adviseert hij het aminozuur arginine. Ze kunnen positief op de dynamiek en fitness van het sperma werken. Het spoorelement zink draagt ook tot een verhoogde weerstand bij.

    Meer